Welke snelheid kan ik verwachten van mijn internetverbinding?

De vermelde snelheden zijn te verwachten maximumsnelheden. Voor Unlimited Fast Internet via VDSL zijn deze snelheden tot 100 mbps download, en tot 40 mbps upload, voor Unlimited Superfast Internet via fiber tot 1 Gbps download en 500 Mbps upload. We doen geen installatie als we zien dat we je niet minstens 40 Mbps downloadsnelheid kunnen aanbieden. 

Wat kan er precies voor zorgen dat de werkelijke snelheid lager ligt? Daar hebben verschillende factoren een invloed op. Langs de netwerkkant bijvoorbeeld de afstand tussen jouw huis en de straatkast, hoeveel installaties aangesloten zijn op dezelfde lijn, ... Verder kunnen ook dingen als bedrading in je huis, locatie van de modem, het vermogen van de processor op je pc, het aantal toestellen dat bandbreedte gebruikt, enz. een invloed hebben. Je kunt het een beetje vergelijken met een snelweg: in principe kun je tot 120 km per uur rijden, maar de staat van het wegdek, andere wagens, wat voor auto je hebt, ... kunnen ervoor zorgen dat je toch langzamer rijdt dan 120 km per uur.

Bij een nieuwe installatie via koper is er een zogenaamd DLM-profiel actief (Dynamic Line Management). Dit proces
controleert en test je lijn enkele weken lang na de activatie. Je snelheid wordt zo langzamerhand opgevoerd tot we een optimale snelheid hebben gevonden voor jou die geen negatieve impact heeft op anderen via dezelfde lijn. Hou er rekening mee dat het DLM-proces volledig geautomatiseerd is. Het is een dynamisch proces op het huidige VDSL-netwerk. Als operator heeft Mobile Vikings geen enkele invloed op dit proces. Het DLM-proces blijft je lijn volgen en testen om een stabiele lijn en volledige kwaliteit te garanderen.