Tips & tricks om je wifi en internet thuis te verbeteren

1. Plaats je modem centraal in je woning
Waar plaats je je modem het beste?

 • Plaats de modem bij voorkeur centraal in je woning, in een open ruimte (niet in een kast) en meer dan een meter boven de grond. Dit geeft je een beter wifi-bereik.
 • Hou de modem of wifi-booster liefst meer dan een meter verwijderd van andere elektrische toestellen om storingen te voorkomen.
 • Staat je modem in de kelder? Dan is de wifi-ontvangst op de andere verdiepingen vaak zwak. Installeer de modem liever op het gelijkvloers.

Hoe moet je je modem plaatsen?
Plaats je modem zo dat de led-lichtjes zichtbaar zijn. Ze mogen niet naar de muur of de vloer gericht zijn. Als je modem in de kelder staat, richt de leds dan naar boven zodat het signaal gemakkelijker de bovenverdiepingen kan bereiken.

2. Kabels zijn ook prima
Wifi is handig. Maar als je je computer, decoder of console met een ethernetkabel aansluit op je modem, heeft dat zo ook zijn voordelen:

 • Het internet is sneller.
 • Er is geen storing van andere elektrische toestellen.
 • Je hebt meer bandbreedte op je wifi-kanalen voor de toestellen die enkel met wifi kunnen werken.
 • Als je ingebouwde ethernetkabels en -contactdozen in je huis hebt, kun je hiermee kamers bereiken die te ver verwijderd zijn voor wifi.

Ethernetkabels zijn verkrijgbaar in elke elektronicawinkel, of online bij een van onze Viking Deals-partners. Wil je je hele huis uitrusten met ingebouwde ethernetcontactdozen, neem je het beste contact op met een elektricien. Je kunt dit ook doen tijdens renovatiewerken aan je huis. Mobile Vikings biedt deze dienst niet aan.

3. Let op toestellen die interfereren met wifi
Heel wat elektrische toestellen kunnen je wifi verstoren: de microgolfoven, het alarmsysteem, beveiligingscamera's, een verwarmingstoestel, de deurbel, de verlichting, de babyfoon, enz. Hou hiermee rekening: gebruik je wifi niet te dicht bij dit soort toestellen en ga dichter naar je modem of Wi-Fi Booster.

4. Oude toestellen vertragen wifi
Heb je een computer, tablet of smartphone die meer dan 5 jaar oud is? Vermijd dan om dit apparaat aan te sluiten op je wifi-netwerk. Het kan de wifi voor andere, zelfs recentere toestellen vertragen. Sluit deze apparaten aan, indien mogelijk, met een ethernetkabel (minstens Cat 5e), zet ze uit of schakel hun wifi uit als je ze niet gebruikt. Hou er ook rekening mee dat ook "smart home"-toepassingen vaak oudere chips gebruiken en daardoor ook je wifi kunnen vertragen.

5. Overbelast je wifi niet
De kwaliteit van je wifi-signaal hangt ook af van je gebruik. Download je erg grote bestanden, of kijk je in 4K op 3 schermen tegelijkertijd? Gebruik je veel toestellen tegelijk? Dat doet de kwaliteit van je wifi afnemen.

6. Test je lijn
Is je verbinding erg traag of wordt die constant onderbroken?

 1. Sluit met een netwerkkabel (minstens Cat 5e) (of een nieuwe ethernetkabel) een laptop aan op je modem.
 2. Meet je snelheid via de speedtest in je My Viking-account. Noteer de verkregen downloadsnelheid.
 3. Koppel de netwerk- of ethernetkabel los, verbind je computer met wifi en meet opnieuw de snelheid op dezelfde manier.

Als het snelheidsverschil groot is, dien je je modem opnieuw op te starten:

 1. Schakel de modem uit door op de aan/uit-knop aan de achterzijde te drukken.
 2. Wacht ongeveer tien seconden.
 3. Zet de modem weer aan.

7. Je internetverbinding vlak na je installatie
Wanneer je installatie uitgevoerd is, zal er een automatische check (DLM - Dynamic Line Management) gebeuren om je snelheid zo optimaal mogelijk te kunnen aanleveren/instellen. Dit proces kan tot 10 dagen duren en mogelijk ondervind je dat je internet gedurende deze 10 dagen sneller gaat worden tot het de optimale snelheid voor jouw situatie bereikt op ongeveer dag 10.

Om jouw snelheid altijd zo optimaal mogelijk te houden zal deze check elke 14 dagen gebeuren. Je zal hier niets van merken tijdens het gebruik van je internet thuis.