Wat moet ik weten over de contactopvolging nav de Coronacrisis?

Vanaf 11 mei 2020 nemen zogenaamde contactspeurders telefonisch contact op met mensen die positief hebben getest op het Coronavirus, en de mensen waarmee zij in contact zijn geweest. Op die manier kunnen besmettingshaarden snel in de kiem gesmoord worden, waardoor de maatregelen verder zouden kunnen versoepelen. Goed nieuws dus! 

Jammer genoeg bestaat er een kans dat er misbruik zal van gemaakt worden, dus geven we je graag enkele tips mee:

 • Contact gebeurt via 02 214 19 19, of 8811 per sms. Nooit via een ander nummer, of via WhatsApp. Krijg je een bericht van een ander nummer, via WhatsApp of mail, vertrouw het dan sowieso niet. Je hoeft ook nooit op een link te klikken voor het contactonderzoek.
 • Een oplichter kan het doen lijken alsof hij of zij gebruikmaakt van de nummers hierboven. Let dus ook op de vragen die er gesteld worden.
  • Je naam, geboortedatum en telefoonnummer worden doorgegeven aan de contact tracer. Vraagt men daar naar, wees dan waakzaam.
  • Als je positief testte voor het Coronavirus, word je pas gecontacteerd nadat je al de diagnose kreeg van je huisarts. Krijg je in plaats daarvan het nieuws van de contact tracer zelf, dan kan dan er op wijzen dat er iets niet klopt. 
  • Voor het contactonderzoek zijn geen financiële gegevens nodig. Die zal een contact tracer dus nooit vragen.
  • Je krijgt vragen over de periode vanaf 2 dagen voor je je ziek begon te voelen. Een contact tracer zal geen vragen stellen over bijvoorbeeld vorig jaar, of over wanneer je al dan niet thuis bent.
 • Waakzaamheid is goed, maar wees ook niet té wantrouwig. Word je vanop het juiste nummer gebeld, en krijg je geen gekke vragen, dan is er niets aan de hand. Contactopsporing werkt alleen als je zo goed mogelijk meewerkt. 

Stay safe!