Wat gebeurt er als ik in het buitenland naar nummers met toegevoegde waarde bel of sms?

Nummers met toegevoegde waarde (Value-Added Services- of VAS-nummers) zijn bv. betaalnummers, gratis nummers of nummers met gedeelde kosten waarnaar je kunt bellen en/of sms'en om toegang te krijgen tot diensten zoals games, matchmaking, bewerken van inhoud, informatie zoals het weerbericht, dokters van wacht, enz. Bij het begin van het gesprek word je steeds gewaarschuwd over de extra kosten voor dit gesprek. Je wordt ook geïnformeerd over de kosten per minuut.

Als je buiten België reist (roaming) en belt of sms't naar zo'n VAS-nummer (lokaal, Belgisch, Europees of niet-Europees):

  • is je nationale tarief niet van toepassing
  • is het voor lokale gebruikers geadverteerde tarief niet van toepassing voor jou
  • kan er een toeslag van toepassing zijn, ook voor diensten die in het bezochte land als gratis worden geadverteerd (die zijn alleen gratis voor lokale gebruikers en niet bij roaming).

De VAS-nummerreeksen verschillen van land tot land. Om verrassingen te vermijden, kun je controleren op welke VAS-nummerreeksen een toeslag van toepassing is door hier te klikken. De informatie is beschikbaar per EU-land, maar helaas niet voor de andere landen.