5G (of 5th Generation) is de opvolger van 4G en stelt eigenlijk de volgende generatie van mobiele netwerktechnologie voor. Daarmee zet 5G de evolutie van draadloze communicatie voort. In essentie biedt 5G een snellere en stabiele verbinding, met op termijn vrijwel geen reactietijd. De reactietijd van 5G is maar 1 milliseconde in tegenstelling tot de 50 milliseconden bij 4G.

Hoe werkt 5G?
Net zoals 4G werkt 5G door middel van radiogolven die via antennes worden verzonden, maar 5G doet dit op een veel efficiëntere manier. Hoe? Door precies te berekenen welke straling in de richting van de gewenste gebruiker moet worden gestuurd. 5G is bovendien ‘slimmer’ dan 4G, aangezien het zich aanpast aan wat je nodig hebt.

Wat zijn de voordelen?
Sneller surfen
Je surft sneller dan met 4G: op termijn zal 5G zelfs 10 keer sneller zijn! Daarnaast verbetert ook de reactiesnelheid van je mobiele netwerk en apps en is het netwerk stabieler. Dat betekent ook dat er een hogere download- en uploadsnelheid zijn, wat handig kan zijn als je films en series probeert te downloaden, of als je wil telewerken en met 5G moet videochatten.

Hogere capaciteit
Het 5G-netwerk heeft de capaciteit om veel meer gebruikers tegelijkertijd te ondersteunen, bijvoorbeeld op grote evenementen of festivals. Met 4G kunnen ongeveer 4000 toestellen per vierkante kilometer tegelijk verbonden worden, terwijl met 5G ongeveer 1 miljoen toestellen tegelijk zullen kunnen verbinden met het netwerk.

Betere stabiliteit en reactietijd
Het is ook de oplossing om meer dataverbruik (o.a video, muziek, gaming…) en meer verbonden toestellen te ondersteunen, zonder enig kwaliteitsverlies en met meer betrouwbaarheid. Je zal dus eveneens op termijn een snellere reactietijd hebben voor data-intensieve activiteiten zoals cloud gaming of virtual reality. Goodbye vertragingen en haperingen!

Energie-efficiënter
5G is energie-efficiënter dan 4G: er is namelijk een grotere gegevensoverdracht voor hetzelfde elektriciteitsverbruik.