Wat is het verschil tussen Fiber en VDSL/COAX?

Een coaxkabel of VDSL-kabel, die voor een groot deel uit koperen kabels bestaan, beschikken over een aantal nadelen die Fiber niet heeft:

  • Hoe langer de koperen kabel, hoe groter de weerstand. Een lagere weerstand zorgt voor een hogere capaciteit en maximale snelheid.
  • Een koperen kabel heeft last van externe invloeden, zoals vocht en instraling, waardoor het netwerk snel kan verouderen. 
  • Wanneer er veel kabelgebruikers op eenzelfde lokaal gedeelte van het netwerk tegelijkertijd actief zijn (bijvoorbeeld tijdens de piekuren), beïnvloedt dat de internetsnelheid die de gebruikers kunnen behalen. 
  • Een koperen kabel heeft een maximumcapaciteit en is dus niet toekomstbestendig.
  • Door schade of ouderdom kunnen die kabels verslijten, wat een negatief effect kan hebben op de kwaliteit van het signaal en de bandbreedte.

Een coaxkabel gebruikt het netwerk dat altijd al voor analoge televisiedistributie diende, maar dat werd opgewaardeerd voor internet en televisie. Een VDSL-kabel gebruikt het netwerk dat altijd al voor vaste telefonie diende, maar dat opgewaardeerd werd voor internet en soms televisie.

Heb je momenteel een VDSL/ COAX aansluiting en werd er onlangs fiber aangelegd in de straat? Wil je graag overschakelen? Lees dan dit artikel .

Bekijk ons Fiber-aanbod.